„Prošlo je već mnogo godina, a sve
štogod u Combrayu nije bilo pozornica ili drama moga odlaska u krevet, za mene
više nije postojalo, kadli nekog zimskog jutra, kad sam se vratio kući, majka
vidje da mi je hladno, pa mi ponudi da protiv svoga običaja popijem malko čaja.
Isprva odbih, a zatim, ne znam zašto, pristadoh. Ona posla po jedan od onih
kratkih i punanih kolača, koje zovu Mala Madelaine, a koji imaju oblik, kao da
su izliveni u ižljebanoj ljušturi s oklopa Svetog Jakova. I tako uskoro
makinalno prinesoh usnama žličicu čaja, u koji sam stavio komadić madelaine, da
se razmekša. Bio sam utučen i iznemogao od tog turobnog jutra i perspektive
žalosne budućnosti. Ali u istom onom trenutku, kad je gutljaj čaja izmiješan s
mrvicama kolača dotakao moje nepce, ja uzdrhtah, svrativši pažnju na nešto
izvanredna, što se zbivalo u meni. Preplavilo me neko divno uživanje, koje se
pojavilo bez ikakve veze s bilo čime oko mene, ali mu nisam znao uzroka.
Smjesta mi sve životne nedaće postadoše ravnodušne, njegovi mi se porazi
učiniše bezopasni, a njegova kratkoća prividnom. Bilo mi je, kao kad čovjeka
opije ljubav, koja isto tako ispunja dragocjenim sadržajem; ili, još točnije,
taj sadržaj nije bio u meni, on je bio istovjetan sa mnom. Prestao sam se
osjećati slab, bespomoćan, smrtan.“
Imate li kada osjećaj da Vas neka hrana
i njeni okusi vraćaju u djetinjstvo? Iako hrvatska kuhinja nema baš nikakvu
poveznicu s francuskom, postoji jedna kolačić koji me neodoljivo podsjeća na
Proustov – šape – stoga ću u ovom postu donijeti neke poznate hrvatske
okuse i recepte koje me podsjećaju na toplu i sigurnu bakinu kuhinju i koji me
svaki, ali baš svaki put prebace u duge, tople dane ljeta koje sam provodila
kod bake i djeda u Lici. Baš kao i Prousta – njegov kolačić!
Hrvatska kuhinja je prilično regionalna.
Dok ćete u Dalmaciji svakodnevno dobiti ribu na lešo začinjenu maslinovim
uljem, jednom Slavoncu nikada neće pasti na pamet poslužiti Vam ribu (osim u
fiš-paprikašu), kulen, krvavice i ostale mesne delicije ovdje su redovito na
jelovniku. Pretpostavljam isto tako kako jednom stanovniku Slavonije nikada ne
bi palo na pamet napraviti kajganu s tartufima ili divljim šparogama što redovito
jedu Istrani. Dok se u Lici jede polenta s vrhnjem, u Zagorju se to isto jelo jede
s mlijekom (žganci s mlijekom).
No koja su to jela tipično hrvatska?
Ako se pitate jede li prosječan Hrvat
svakodnevno neko od tradicionalnih jela – morat ću Vas razočarati. Na našim je
jelovniku uglavnom pizza, tjestenina, variva, a u našem domu tikvice na sto načine, pregršt salate i obilje raznih sireva.
Napišite nam u komentarima koja su Vaša
omiljena hrvatska jela?
Dianna Mendez 2 years ago https://imgur.com/a/OgXtmn0 https://imgur.com/a/8tjytUM https://imgur.com/a/M6hk5vD https://imgur.com/a/x9Hjvm5 https://imgur.com/a/RUFUG8F https://imgur.com/a/Lh8aiPH https://imgur.com/a/ktTKQMA
OdpowiedzUsuń